Systemisch coachen is een unieke combinatie van systemisch werk en coachen, waarin systemisch werk wordt vertaald naar een coachende aanpak. In systemisch werk maak je onderscheid tussen werken met en zonder representanten.
De opleiding Systemisch Coachen is specifiek gericht op coaches die zonder representanten systemisch willen werken, gericht op één-op-één begeleiding. Door de systemische kennis die je in deze opleiding opdoet, benader je je coachee vanuit een breder perspectief. Dit grotere perspectief, dat je leert hanteren, helpt om diepere lagen in vraagstukken te verkennen.
Voor wie is de opleiding?
Deze opleiding is ontworpen voor mensen die al coach zijn of op een coachende manier werken, en systemisch werk willen toevoegen aan hun vakgebied. Je hebt al een basis in coaching en bent bekend met de fundamenten van het coachen. In deze opleiding ga je de basisprincipes van systemisch werken eigen maken.
Coachen op drie lagen In de opleiding leer je om te werken op drie niveaus van coaching:
Oppervlaktelaag: Hier bevindt zich de directe vraag van de coachee. Dit is de laag waarop de vraag letterlijk gesteld wordt.
Dieptelaag: Hier spelen onderliggende emoties en overtuigingen mee, die minder zichtbaar zijn maar wel sterk doorwerken.
Systemische laag (ook wel referentielaag): Deze laag ligt nóg dieper en raakt aan familiebanden, ervaringen en geschiedenis die de coachee vaak onbewust bij zich draagt. Hier vind je patronen, verstrikkingen en bindingen die de coachee vast kunnen houden en die de oorsprong vormen van de hulpvraag.
Als systemisch coach leer je hoe je deze lagen kunt doorgronden, ontvlechten en opnieuw verbinden, zodat er een nieuw perspectief kan ontstaan. Zo kun je een helende beweging in gang zetten voor je coachee.
Aanpak en technieken In systemisch coachen werk je niet zozeer met de inhoud van de vraag, maar met de vorm. Je leert om naar verschijnselen te kijken en deze te laten spreken. Door gebruik te maken van tafelopstellingen kun je bijvoorbeeld de vraag van je coachee ‘uitzetten’. Dit stelt je in staat om terug te gaan in de tijd en de bron van het vraagstuk te achterhalen en op te lossen. Je kunt ook werken met plaatsankers – bijvoorbeeld voorwerpen of stoelen – om een visuele representatie van het vraagstuk te maken.
Naast systemische methoden, bevat de opleiding ook elementen uit NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren) die je helpen je coachingsvaardigheden verder te verfijnen. Zo leer je de juiste vragen te stellen, richting te geven aan gesprekken en het bredere perspectief te hanteren dat zo essentieel is binnen het systemisch coachen.
De Systemisch Coachen+ opleiding kent vier aandachtsgebieden:
FilosofieSystemisch werken is gebaseerd op fenomenologie, waarbij wordt uitgegaan van drie oerkrachten (binding, ordening & balans) en verschillende ‘gewetens’ kent.
Methodiek (het ambacht)Je leert werken meteen wetend veld en gaat werken met een reeks van systemische werkvormen en rituelen binnen je coachpraktijk.
AttitudeSystemisch coachen vraagt om een professionele houding die enigszins afwijkt van een klassieke coachhouding. Je gaat werken met principes als holding space, het ‘niet-weten’ toelaten, het lege midden en vertrouwen op je intuitie.
GroeiNaast het vergroten van je coachkwaliteiten ga je de systemische principes op jezelf toepassen. We kunnen de filosofie, methodiek en vooral attitude pas goed hanteren wanneer we daarmee congruent zijn en onze eigen dynamieken hebben aangekeken.
Systemisch coachen leert je systemisch werk toe te passen binnen coaching, zonder gebruikte maken van representanten. De klassieke vormen van opstellingen transformeren we in systemische werkvormen en rituelen.
Begin direct!
We reizen vanuit deze vier aandachtgebieden langs de volgende onderwerpen.
De essentie en theorie van systemisch werk: Gebaseerd op fenomenologie, drie systemischwetmatigheden (binding-ordening-balans) en driegewetens (persoonlijk-, systemisch en universeelgeweten).
Het Vidarte systemisch coachmodel: Kijken door een systemisch bril aan de hand van een integraal coachmodel: de basis vormt van coaching vanuit een systemisch perspectief.
Coachen op 3 lagen: Aan de hand van het ijsbergmodel: oppervlakte-,diepte- en referentie laag bewegen van boven-stroom naar onderstroom.
Systemisch coachvragen stellen: van analytische vragen naar systemische vragen.
Opstellen van een vraag binnen coaching: diverse systemische werkvormen, zoals tafel-opstellingen, vloerankers en systemische rituelen.
De helende beweging: 7 systemische werkwoorden als basis voor heling. Uitreiken, aannemen, dragen, leunen, buigen, eren/zegenen en danken.
Systemische NLP-coach technieken: schuiven in waarneming, delen in mijzelf,systemische re-imprinting en systemische tijdlijnen.
Mijn eigen patronen en systemische dynamieken: afkomstig uit mijn systeem van herkomst.
Schrijf je in
Als systemisch coach ontwikkel je unieke vaardigheden waarmee je op professionele wijze mensen op een systemische wijze kunt begeleiden naar antwoorden op (vaak) complexe vragen. Via een systemische bril, leer je zowel jezelf als anderen beter waar te nemen, waardoor je sneller en efficiënter patronen kunt herkennen en ermee kunt werken. Deze benadering verrijkt niet alleen je kennis, maar stelt je ook in staat om los te komen van de inhoud van het verhaal en te werken met de vormaspecten van de vraag. Dit betekent dat je, zonder diepgaande kennis van het onderwerp, effectief kunt inspelen op de dynamieken binnen de vraagstelling. Bovendien is de werkwijze van systemisch coachen uitstekend op een integrale wijze te combineren met elke mogelijke vorm van coaching. Hierdoor ga je jouw coachvaardigheden verder uitbreiden, wat je in staat stelt om met nog meer impact en inzicht te werken binnen je professionele context.
Begin direct!
Geschreven door Yvonne Stams en Peter Dalmeijer
Het boek In 10 stappen Systemisch Coachen krijg je bij de opleiding en biedt je waardevolle handvatten tijdens je leertraject. Dit boek helpt je als coach om diepere lagen te bereiken. Door systemisch coachen te combineren met NLP-elementen leer je verborgen dynamieken te doorgronden die de overtuigingen en gevoelens van je coachee beïnvloeden. Yvonne en Peter begeleiden je in 10 stappen naar effectievere coaching, met praktische opdrachten die je direct kunt toepassen.
Begin direct!
De opleiding Systemisch Coachen+ is door NOBCO erkend met 72 PE-uren (opleidingskenmerk: 250301-V-021).
Een waardevolle stap in je professionele ontwikkeling!
Begin direct!
Luist hier de podcast die je meer inzichten geeft over de opleiding Systemisch Coachen.
Aan de slag met Systemisch Coachen
Systemisch werken, ontwikkeld door Bert Hellinger en verder verfijnd door anderen, omvat diverse methodieken, soms met en soms zonder representanten. Deze krachtige aanpak wint aan populariteit omdat mensen beseffen dat we allemaal in systemen leven, of het nu gaat om werk, sport, of vriendschappen. Daarom wordt het steeds gebruikelijker om bij problemen of terugkerende patronen te onderzoeken wat er in het systeem speelt.
Systemisch werken biedt diepgaande inzichten door de oorsprong van een vraagstuk op te sporen. De opsteller onderzoekt tijdens een opstelling wat er in de geschiedenis van de coachee of het organisatiesysteem speelt en hoe het probleem van de coachee een oplossing kan zijn voor dat systeem.
Hoewel een opstelling een structuur heeft, is er geen vast protocol. Als begeleider moet je denken en voelen in balans brengen, op je intuïtie leren vertrouwen, en met een neutrale blik werken, zodat de opstelling kan “stromen”.
Systemisch werken vraagt om openheid, de bereidheid om anders te kijken, in gehelen te denken, fenomenologisch te werken, verbanden te ontdekken, en alles en iedereen in te sluiten. Zo ontwikkelt de opstelling zich naar een inzichtgevend of helend moment, gericht op inzicht zonder oordeel.
GrondigIn onze opleidingen gaan we altijd een stap verder. We streven naar het maximale resultaat voor onze deelnemers. We verdiepen de leerstof door theorie te combineren met veel praktijkoefening, zodat je alles niet alleen begrijpt, maar dat je dit ook doorleefd en blijvend kunt toepassen. Dit vertaalt zich in een duidelijke plus voor al onze opleidingen, de plus van Vidarte.
Tops aan deze opleiding? De afwisseling tussen Yvonne en Peter. Veel verschillende aspecten van systemische aspecten. Snel veiligheid binnen de groep.
Jeanneke Leijten
Onwijs veel tools aangereikt gekregen, veel verdieping en ook weer veel mooie inzichten voor mijzelf als persoon.
Rosalie Nap
Jullie hebben veel kennis in huis, wat jullie enorm goed overbrengen. Jullie vullen elkaar mooi aan met jullie expertises en zijn goed in het creëren van veiligheid.
Rosalie Nap
Het was een mooie reis met fijne opleiders en een fijne groep mensen. Er was veiligheid en kennis en kunde. Veel oefenmomenten en demo's. Concreet en praktisch toepasbaar.
Jullie nest voelde warm en veilig, dus een fijne omgeving om te groeien. Persoonlijk als in kunnen. Ik ben ontzettend geïnspireerd.
Lianne van Luik
Maandag 16 juni
Dinsdag 17 juni
Maandag 30 juni
Dinsdag 1 juli
-
Dit zijn de 4 verdiepingsdagen op de Systemisch Coachen 8-daagse opleiding.
Deze verdieping heeft een tweeledig doel. Enerzijds brengt het een diepere verfijning in het systemisch coachen, waardoor je nog preciezer en effectiever kunt werken.
Anderzijds biedt het ruimte voor jouw persoonlijke leerroute, waarbij je eigen patronen en dynamieken – waaronder die uit je gezin van herkomst – doorwerkt. Dit versterkt niet alleen je persoonlijke ontwikkeling, maar optimaliseert ook je systemische coachhouding.
Donderdag 2 oktober
Vrijdag 3 oktober
Woensdag 22 oktober
Woensdag 5 november
Woensdag 26 november
Donderdag 27 november
Dinsdag 9 december
Woensdag 10 december
Woensdag 14 januari 2026
Donderdag 15 januari 2026
Woensdag 28 januari 2026
Woensdag 11 februari 2026
Inclusief: Koffie, thee, manual, het boek ‘In 10 stappen Systemisch Coachen’.
Voor deelname aan deze opleiding dien je te beschikken over aantoonbare coachervaring.
Maandag 16 juni
Dinsdag 17 juni
Maandag 30 juni
Dinsdag 1 juli
-
Dit zijn de 4 verdiepingsdagen op de Systemisch Coachen 8-daagse opleiding.
Deze verdieping heeft een tweeledig doel. Enerzijds brengt het een diepere verfijning in het systemisch coachen, waardoor je nog preciezer en effectiever kunt werken.
Anderzijds biedt het ruimte voor jouw persoonlijke leerroute, waarbij je eigen patronen en dynamieken – waaronder die uit je gezin van herkomst – doorwerkt. Dit versterkt niet alleen je persoonlijke ontwikkeling, maar optimaliseert ook je systemische coachhouding.
Donderdag 2 oktober
Vrijdag 3 oktober
Woensdag 22 oktober
Woensdag 5 november
Woensdag 26 november
Donderdag 27 november
Dinsdag 9 december
Woensdag 10 december
Woensdag 14 januari 2026
Donderdag 15 januari 2026
Woensdag 28 januari 2026
Woensdag 11 februari 2026
Inclusief: Koffie, thee, manual, het boek ‘In 10 stappen Systemisch Coachen’.
Voor deelname aan deze opleiding dien je te beschikken over aantoonbare coachervaring.
Verscholen in het groen ligt Villa Vidarte, een bijzondere plek waar je de kracht van verbinding ervaart. Een unieke, warme en fijne plek die voelt als thuiskomen.
Vanuit hier geven we onze opleidingen en organiseren trainingen, events, coaching, opstellingen en organisatie/ individuele begeleiding.
Villa Vidarte is een bijzondere plek die een blijvende indruk achterlaat.
Laat je meenemen in de wondere wereld van Systemisch Coachen.
Bel dan gerust naar 073 644 0936 of kom langs. We helpen je graag verder en beantwoorden al je vragen.
Contact opnemen
De opleiding Systemisch Coachen+ bij Vidarte is gericht op coaches die zonder representanten systemisch willen werken, met een focus op één-op-één begeleiding.
Deze opleiding is ontworpen voor mensen die al coach zijn of op een coachende manier werken en systemisch werk willen toevoegen aan hun vakgebied. Een basis in coaching en bekendheid met de fundamenten van het coachen zijn vereist.
De opleiding wordt afgerond met twee eindopdrachten. Tijdens een praktijkexamen coachen de deelnemers elkaar, waarbij de methodiek van systemisch coachen centraal staat. Daarnaast presenteer je jouw persoonlijke groei en ontwikkeling aan de hand van een reflectieopdracht. Daarnaast schrijf je een reflectieverslag over de ontwikkeling die je tijdens de opleiding hebt doorgemaakt.
Na succesvolle afronding ontvang je het Vidarte certificaat ‘Systemisch Coachen+’, waarmee je aantoont bekwaam te zijn om op een systemische wijze te coachen.
Beide opleidingen zijn volwaardig in systemisch werk, maar de focus verschilt. Systemisch Coachen+ richt zich op één-op-één coaching en het toepassen van systemische principes binnen individuele sessies, bijvoorbeeld met objecten zoals vloerankers of tafelopstellingen en symbolische voorwerpen. De opleiding Familie- en Organisatieopstellingen legt de nadruk op het werken met representanten in groepsopstellingen, waardoor verborgen dynamieken binnen families of organisaties zichtbaar worden. Welke opleiding het beste bij je past, hangt af van je werkveld en hoe je systemisch werken wilt integreren.