In deze serie over begeleiderschap: de kunst van het helpen’ onderzoeken Yvonne Stams en Peter Dalmeijer hoe collega's in het systemische werkveld’ omgaan met hun rol als begeleider.
In aflevering 7 ontmoeten Peter en Yvonne Indra Torsten Preiss
Even" heen en weer” naar Antwerpen (Wilrijk) gereden voor onze #podcast : in gesprek met Indra Torsten Preiss.
In 2008 schreef Indra Torsten Preiss het boek "Gezonde Verhoudingen", een boek wat mij enorm heeft geholpen om het vak van familieopsteller beter te begrijpen. Het boek van Indra helpt om in je hoofd de boel te ordenen.
Indra vertelde dat hij op school last had van dyslexie. Daardoor maakte hij veel fouten en zagen de leerkrachten hem niet voor vol aan. Dit boek bewees voor hem dat hij wel degelijk iets in zijn mars had en heeft. Een "klein beetje wraak" noemt hij het grappend in de podcast.
Voordat hij familieopstellingen leerde kennen was hij Inner Child werker en Rebirther. Systemisch werken laat zich goed mengen met deze twee vormen van begeleiden. Het energetische meebewegen kende hij al goed. Indra vindt het fijn, dat naast het energetische aspect, ook de cognitie een plek heeft in familieopstellingen. "Het hoofd wil het ook kunnen begrijpen en het helpt je cliënt om zichzelf daarna beter te begeleiden", zegt hij daarover. Daarom gebruikt hij graag woorden en zinnen. Zichzelf ziet hij als een meta- representant. Dienend aan het proces neemt hij op fenomenologische wijze alles in zich op en "legt het allemaal op een schapje". Daarbij let hij ook op de signalen in zijn lichaam, die komen ook op "het schapje". Allerlei zaken op "het schapje" samen geven betekenis, niet een van de dingen.